logo thuiskit

THUIS KUNST KIT

Start januari 2021

De Thuis Kunst Kit is een idee van Astrid Nooij en Silvia de Weerdt, beiden afkomstig uit diverse hoeken van de medische wereld, vrijwilligersorganisaties, de kunst en cultuur wereld en het onderwijs. Met de Thuis Kunst Kit willen we zieke, oudere en jonge mensen een maandelijkse verrassing geven die aanzet tot creativiteit en verbinding en daardoor ook een gezonder leven. Wij hebben daartoe een subsidie aanvraag ingediend bij het Fonds Cultuur Participatie, die al dan niet voor 1 januari 2021 wordt toegekend.

Als verpleegkundige en arts, zijn wij het al jaren met elkaar eens dat verzorging van mensen zoveel meer is dan behandelen en verzorgen van het lichaam. Dit is natuurlijk geen nieuw idee en ook is het al zoveel maal bewezen dat het bijna volkstaal is geworden.
In deze Covid-tijd is het extra belangrijk dat mensen stimulatie krijgen in hun creativiteit en connecties.

Met dit Thuis Kunst Kit project komen we samen met vrijwilligers en
kunstenaars een stapje dichterbij, dichter bij de mensen en dichter bij
creativiteit, connectie en kennismaking met kunst en cultuur. Het werken
vanuit de Thuis Kunst Kit levert een bijdrage aan zingeving en het versterken van creativiteit. Bij de inzet van de Kit spelen ingewerkte en bestaande vrijwilligers en kunstenaars een belangrijke rol als intermediair. Door het multiculturele karakter van de Thuis Kunst kit spreken we een brede afspiegeling van onze samenleving aan en slaan we een brug tussen diverse culturen.

Het idee is om een Thuis Kunst kit ter grootte van een boodschappen kratje
samen te stellen met daarin diverse uitdagingen, spellen, lokale kunst & cultuur kennismakingen en activerende bezigheden, zoals bijvoorbeeld het schrijven van gedichten, recepten, het maken van kunst, een digitale rondleiding door het museum etc. Kortom, een kratje waar je wat mee kan, maar niets hoeft – je kan er op jouw moment iets uitpakken wat je op dat moment interesseert.


We laten de Thuis kunst kit bij iemand thuis brengen door een vrijwilliger, lokale kunstenaar of een medewerker van Buurtzorg. De kit blijft dan 3 weken bij iemand thuis staan. Alles mag gebruikt worden en opgemaakt als het bijvoorbeeld om kunst- of techniek spullen gaat. Naast individuele activiteiten treffen de deelnemers activiteiten aan die zij samen met hun sociale contacten kunnen doen. Of activiteiten om (samen) in beweging te komen, wel allemaal op een veilige manier uiteraard.

Onderstaande websites geven je nu al wat tips en mogelijk wat inspiratie.

https://blindwalls.gallery/walls/tom-onrust-wouter-giessen/

https://graphicmatters.nl/staysane/

https://www.chasse.nl/pQ0MaSM/programma/chasse—thuis

De Stilte danst. Geniet van deze voorstelling.

Geef een reactie