Zingeving

Vanuit mijn werk als verpleegkundige en de zorg voor mijn naasten, weet ik hoe belangrijk het is om goed contact te maken. Om stil te staan bij wat er bij de ander gebeurt en daar aandacht voor te hebben.

Ik merk in de samenwerking met kunstenaars en collega’s in de zorg, dat er een verschil is in de omgang. Dat zit hem voor mij vooral in de bejegening. Waar is de ander nieuwsgierig naar. Hoe uit zich dat?

De uitdaging voor Datisdusdekunst is om samen met kunstenaars en vrijwilligers iets te doen aan eenzaamheid en zingeving. Waarbij het woord eenzaamheid niet valt, immers dat vinden we lastig om toe toe te geven. Het gaat over zingeving en welbevinden. Het opwekken van interessegebieden. het samenbrengen van mensen die elkaar anders nooit onmoet zouden hebben.

Het gaat om Kunst beleven en of beoefenen, kunst tot leven brengen in de huiskamer of het buurthuis., Daarmee een bijdrage leveren aan de Positieve Gezondheidsdoelen van de overheid. Eenmaal begonnen en op weg is het mogelijk om onze opbrengsten met vooraf opgestelde meetinstrumenten wetenschappelijk  te onderbouwen. Deze zijn in ontwikkeling.

Datisdusdekunst werkt samen met partners aan het maken van plannen in diverse wijken in Breda. Datisdusdekunst stimuleert daartoe o.a. de samenwerking tussen de wijkcentra, de scholen, de sportcentra en de culturele instellingen. Datisdusdekunst stelt de bewoners zelf op de eerste plaats.

Inspiratiebronnen

Volgens onderzoeker Mark Mieras kunnen uitdagende activiteiten rond de leeftijd van 65 een cognitieve sprong voorwaarts creëren, waardoor oudere mensen langer onafhankelijk kunnen blijven. Culturele participatie zou hierin een belangrijke rol kunnen spelen.

Een reeks solide wetenschappelijke studies is unaniem over de invloed van actieve deelname aan dans, theater, muziek en beeldende kunst. Positieve effecten verschijnen als gevolg van meervoudige stimulering door artistieke activiteiten en de fascinatie die kunst veroorzaakt. Fascinatie stimuleert gerichte aandacht en leerprocessen in de hersenen. Kunstprogramma’s zijn het meest effectief wanneer deelnemers iets doen dat persoonlijk bij hen past. Iemand die van drama, comedy, cabaret of dansen houdt, zal het meeste baat hebben bij die specifieke activiteit.

Te bezoeken websites:

https://www.lkca.nl/artikel/cultuur-en-eenzaamheid/?n=effecten

https://www.gruitpoort.nl/pagina/lang-leve-kunst.html

https://www.cultuur.nl/upload/documents/adviezen/Ouderen-en-Cultuur.-Een-kwestie-van-waarde-n.pdf

https://www.boekman.nl/wp-content/uploads/attachments/achtergrondinformatie_ivh_20_mei_2015_ontzorgt_kunst.pdf

https://info.tokbox.com/resources/whitepaper/ai-video-education

https://www.boekman.nl/actualiteit/verslagen/verslag-peer-peer-toegevoegde-waarde-van-kunst-voor-ouderen-en-de-zorg/

https://www.1limburg.nl/heerlense-tv-app-om-eenzaamheid-bij-ouderen-tegen-te-gaan

Geef een reactie